Lippukunta

Historia

Historia

Vaasan Partiotytöt ry kuuluu Suomen vanhimpiin lippukuntiin. Lippukunta perustettiin 11.11.1917, ja se viettää vuonna 2017 kunniakasta 100-vuotisjuhlaa.

Aluksi lippukunta toimi Waspartto-nimisenä yhdistyksenä ja ensimmäisenä lippukunnanjohtajana toimi Sofia Kandelberg. Hän sai reippaalla olemuksellaan mukaan joukon tyttöjä, joista muodostui aktiivisia vartioita.

Heti alkuvuosina oli johtajisto päättänyt hankkia lippukunnalle oman lipun, joka saatiin toukokuussa 1921. Lipun on piirtänyt arkkitehti Artturi Helenius-Ortela. Lippukunnan nimi muutettiin Vaasan Partiotytöiksi Yrjönpäivänä 1923.
Marraskuun 11. päivänä vuonna 1932 laulettiin ensimmäisen kerran lippukunnan oma marssi ”Sinisiä ilmoja kiitämään”. Sanat marssiin oli kirjoittanut kirjailija, päätoimittaja Artturi Leinonen ja säveltänyt Urkuri L.J.G. Stråhle.

huivi.jpg


Lippukuntahuivin suunnitteli Arja Haapaoja muutaman muun tytön kanssa. Lila ja valkoinen lyhde tulevat Vaasan vaakunasta, sininen taivaansinisestä väristä.

Lippukuntalehti Kropsu alkoi ilmestyä vuonna 1977. Nimi tarkoittaa pannukakkua pohjalaisittain. Kropsu ilmestyy edelleen kaksi kertaa vuodessa. Lehden päätoimittajana toimii yleensä vaeltajaikäinen partiotyttö ja toimituskunta muodostuu vapaaehtoisista lippukuntalaisista.

Vaasan Partiotyttöjen maja

junge1.jpgJunge eli Partiorinne myytiin 2021. Vaasan Partiotytöt ostivat oman majan Vaasan läheltä Jungsundista vuonna 1954. Hankeen rahoittaminen vaati paljon työtä. Pidettiin myyjäisiä, järjestettiin arpajaisia, sidottiin jäkäläseppeleitä ja myytiin adventtikalentereita.
Vuosina 1973, 1979, 1997 ja 2008 majalla on tehty vähän suurempia remontteja. Kesällä 2016 tehtiin sähköremontti.

Junge, kuten tytöt majaa kutsuivat, oli oman lippukunnan jäsenten käytössä ympäri vuoden. Majaa käytettiin vartioiden ja laumojen yhteisiin retkiin. Majalla pidettiin myös lippukunnan yhteisiä tapahtumia, kuten kauden avajaiset, riihityksiä ja lippukunnan pieniä leirejä. Siellä myös pidettiin partiopiirin ja muiden lippukuntien tilaisuuksia.

Nyt tytöillä on etsinnässä ja haaveissa uusi maja, johon etsitään vaihtoehtoja.


Kolo

fanny.jpg

Tammikuussa 2016 lippukuntamme joutui kaupungin säästösyistä muuttamaan.

Uusi kolo sijaitsee keskustan tuntumassa Kulttuuritalo Fannyssa (Kirkkopuistikko 34, tunnetaan entisenä Nuorisotalona ja sittemmin Mira-talona). Fannyn yläkerrassa lippukunnalla on kolme huonetta, joissa vartiot ja sudenpennut kokoontuvat sulassa sovussa. Tarvittaessa käytössä on myös Fannyn juhlasali ja keittiö. Lähistöllä on kasarmin kenttä, meren ranta ja Räätälinsaari, joten ulkokokouksille on monipuoliset puitteet.

Joka vuosi vaihtuvat kolon emännät ovat tarpojia tai samoajia, jotka huolehtivat kolon siisteydestä ja käyttötavaroiden (mm. kyniä, paperia, wc-paperia) riittävyydestä. Kololla on myös osa lippukunnan varastoa. Varastolta löytyy lippukunnan leirivarustus, keittiökalusto, laavut, trangiat, työkalut ja muuta tarpeellista.

kolo.jpgAiemmin kokouspaikkana toiminut Malmöntalon kolo oli saatu kokouspaikaksi 1950-luvun alussa. Vaasan ystävyyskaupunki Ruotsissa, Malmö lahjoitti sodanjälkeisessä uudelleenrakennusvaiheessa Vaasalle sokeria, jonka myynnistä saaduilla varoilla oli määrä rakentaa talo kansanterveystyöhön tai lasten päiväkodiksi. Päiväkodin, hammashuoltolan ja mm. MLL:n naapurina VPT kokoontui vuosikymmenet. Välillä jouduttiin remontin vuoksi evakkoon kasarmille toimintakautena 2002 - 2003. Takaisin uusittuihin koloihin Malmöntalolle päästiin v. 2003.